HOME Despre noi Cursuri de specializare Contact
Analiză acufene
Tratamente
TinniTool Soft Laser
Neurostimulare
Terapie prin sunete
Studii clinice
Pentru specialiști
Parteneri
Dopuri de urechi
Dopuri de urechi
Studii clinice

Terapia pentru tinitus cu laser de intensitate redusă TinniTool EarLaser
Dr.Domenico Cuda, Dr.Antonio R. De Caria, Departamentul ORL, Clinica Piacenza, Italia/
Publicat în ”International Tinnitus Journal” Vol.14, Nr.2, 175-180 (2009)

Fără îndoială, cel mai convingător studiu legat de tratamentul cu TinniTool EarLaser a fost realizat în Italia. Centrul de Tratament pentru Tinnitus în cadrul departamentului ORL  a Clinicii Piacenza a tratat 46 de pacienți cu tinitus cu TinniTool EarLaser (27 bărbați, 19 femei), cu scopul realizării unui studiu , cu participarea unui grup de control.  S-a utilizat laser de 5 mW, cu lungime de undă de 650 nm. Măsurătorile au fost evaluate cu sistemul de evaluare standardizat THI (Tinnitus Handicap Inventory, conform Dr.Newman). Îmbunătățirea stării pacienților după tratament a fost remarcabilă. De asemenea, diferențele constatate între grupul testat și grupul placebo au fost semnificative. Rezultatele arată că tratamentul s-a aplicat cu succes la 88% dintre cei implicați. La 62% dintre persoanele tratate, îmbunătățirea a fost distinctivă (clasa 1, potrivit sistemului THI); la 11,6% rezultatele au fost chiar excepționale (clasa 2, potrivit sistemului THI).

Eficacitatea terapiei cu laser de intensitate redusă pentru tinitus și hipoacuzia neurosenzorială
Dr. Mohammad Al-Mashri, Ph.D.; Lina Abu Khader, MSc., Mohammad Tawalbeh, Al-Ahliyya Amman University

Recent, iradierea cu laser de intensitate redusă a devenit o procedură terapeutică alternativă pentru tratamentul disfuncțiilor cohleare, precum tinitusul cronic și hipoacuzia neurosenzorială. Acest studiu a fost efectuat cu implicarea a 32 de pacienți adulți cu tinitus, utilizând dispozitivul  TinniTool EarLaser pentru evaluarea eficacității tratamentului cu soft laser în tratamentul tinitusului . Subiecții sufereau de tinitus de cel puțin 3 luni, unii dintre ei aveau și alte afecțiuni: hipertensiune, diabet, hipoacuzie și boli cardiace cronice. Subiecții au primit tratament cu laser de 5 mW , lungime de undă 650 nm, timp de 20 de minute, o perioadă de 10 săptămâni.
Rezultatele arată îmbunătățiri remaracbile privind intensitatea tinitusului, precum și gradul de hipoacuzie. La 88% dintre pacienți intensitatea sunetelor deranjante s-a redus cu cel puțin 25%, iar 47% s-au vindecat complet de tinitus. În cazul a 66% dintre subiecții studiului s-a înregistrat o îmbunătățire de aproximativ 5 dB a pragului auditiv la 250-8000 Hz , și la 10% dintre pacienți ameliorarea a fost în medie de aproximativ 20 dB. În concluzie,  acest studiu a dovedit că terapia cu laser de intensitate redusă este foarte eficientă în tratamentul tinitusului și a hipoacuziei neurosenzoriale.

Terapia cu laser de intensitate redusă TinniTool la pacienții cu tinitus
Ahmed H. Salahaldin, Khalid Abdulhadi, Nijal Najjar, General Hospital, Hamad Medical Corporation, Quatar

Studiul a inclus 65 de pacienți cu vârste între 15-76 ani cu tinitus cronic, cu o durată minimă de 1 an. Investigațiile s-au realizat pe 101 de urechi ai 65 de pacienți. Iradiații cu raze laser de 5 mW, cu lungime de undă 650 nm, au fost aplicate 20 de minute zilnic, timp de 3 luni.
Peste jumătate dintre pacienți (56,9%) au semnalat ameliorarea simptomelor tinitusului. Îmbunătățiri ușoare au fost semnalate la 33,8% dintre cazuri, îmbunătățiri moderate la 16,9%, și vindecare completă la 6,15% dintre pacienți. La persoanele care au suferit și de amețeli, s-au constatat îmbunătățiri la 27,7%, iar 16,9% s-au vindecat complet.
Concluzie: terapia cu laser este eficientă în tratamentul tinitusului cronic.

Terapia cu laser de intensitate redusă pentru tinitus
Peng Z, Yiu-Qi Chen, Head and Neck Surgery, Beijing Tongren Hospital, Capital Medical University, China

Descrierea intervenției:
LLLT (Low-Level Laser Therapy for Tinnitus) este non-invazivă, nedureroasă și se poate administra ușor în regim de asistență medicală primară. LLLT acționează prin inducerea unei reacții fotochimice în celule, funcționând ca  un proces de biostimulare. Este o tehnică de iradiere care poate să producă procese biologice utilizând energia fotonică.  S-au efectuat studii care dovedesc proliferare și angiogeneză.  Dovezile  eficacității tratamentului se bazează pe creșterea energiei și activarea mitocondriilor. Se cunoaște că mitocondriile sunt ținta principală intracelulară a razelor roșii și infraroșii. În ultimii ani, LLLT a fost din ce în ce mai mult utilizat în tratamentul tinitusului. Aceste raze laser sunt răcoroase la atingere și nu cauzează disconfort. Razele laser sunt direcționate către canalul auditor,  și prin osul mastoidian , după ureche. Lungimea de undă a razelor permite penetrarea  țesuturilor. Aparatul respirator joacă un rol important în efectele induse de terapia cu laser. Razele pot penetra țesuturile. Stimulează mitocondriile din celule să producă energie prin producerea de adenosin trifosfat (ATP). Mitocondriile sunt sursele de energie pentru toate celulele;  ele produc energie pentru celule sub formă de ATP. S-a constatat că terapia LLLT crește producția de ATP. Producția crescută de ATP poate duce la creșterea metabolismului celular, favorizând procesul de recuperare și însănătoșire a celulelor și inversează stările degenerative.  În cazul afecțiunilor urechii interne, s-a constatat că laserul de intensitate redusă modifică colagenul în interiorul cohleei, în special în interiorul membranei basilare. De asemenea, LLLT are efecte benefice  în ceea ce privește regenerarea celulelor ciliate din cohlee , crește proliferarea celulelor, sinteza de ATP și colagen, eliberarea factorilor de creștere, facilitează circulația sângelui în urechea internă și activează mecanismele de recuperare în urechea internă prin stimularea fotochimică și fotofizică a mitocondriilor din celulele ciliate.

Concluzii primare:

  • Îmbunătățiri în cazurile de tinitus

Concluzii secundare:

  • Îmbunătățirea calității vieții
  • Schimbare în impactul socio-economic asociat cu eficiența în muncă
  • Schimbare în stările de anxietate și depresie
  • Schimbarea parametrilor psihoacustice
  • Schimbare în nivelul sonor al tinitusului
  • Schimbare în gradul de severitate al tinitusului
  • Schimbarea pragului auditiv